Mikor és miért kell gumiabroncs-csere?

A melegebb idő beköszöntével, az utak egyre forróbbak, ami kopáshoz, a gumik folyamatos károsodásához vezet. Ha nem cseréljük le téli guminkat és egész nyáron használjuk, szinte borítékolhatóan télen már nem fog megfelelő tapadást, biztonságot nyújtani közlekedés közben.

Mitől is lesz egy gumiabroncs „nyári” gumi?

A nyári gumiabroncsokat speciálisan az optimális teljesítményre tervezték melegebb időjárási körülmények között. Ezek a gumik rendelkeznek olyan összetevőkkel és mintázatokkal, amelyek segítenek jobb tapadást és kezelhetőséget biztosítani a száraz és nedves útfelületeken.

Az abroncsok élettartamának megőrzése érdekében fontos rendszeresen ellenőrizni a gumik állapotát és nyomását.

Mindig ellenőrizze a futófelület mintázatát, és győződjön meg arról, hogy nincsenek-e abnormális kopásjelenségek vagy sérülések. Legjobb persze, ha szakember segítségét kéri, aki a legkisebb, mikro sérüléseket is képesek felmérni.

Ha bármilyen problémát észlel, azonnal intézkedjen, és gondoskodjon a javításról vagy cseréről!

 

Mikortól cseréljünk?

Magyarországon a gumiabroncs cseréjének szükségességét nem szabályozza törvény, de szakemberek szerint a 7 °C-os elvet érdemes követnünk. Eszerint a nyári gumi csere ideje, akkor ajánlott, amikor az átlag hőmérséklet hosszabb időn keresztül meghaladja a 7 °C-ot, ekkor már feltételezhetően nincsenek fagyok. A nyári gumik speciális anyagösszetétele és mintázata kisebb kopást, nagyobb tapadást és kedvezőbb fogyasztást biztosít melegebb aszfalton, ezért érdemes figyelembe vennünk ezt a régi, jól bevált elvet.

 

Mire kell még figyelni?

A megfelelő gumiabroncs-nyomás fenntartása is fontos, különösen, ha hosszabb útra indul. A nem megfelelő nyomás csökkentheti a tapadást, növelheti a féktávolságot és a kockázatot a defektre. A nyomásellenőrzés legjobb, ha hideg abroncson történik, és legalább havonta egyszer, vagy hosszabb utak előtt ajánlott.

Ellenőrizze rendszeresen a guminyomást, és bizonyosodjon meg róla, hogy megfelelnek az autógyártó által ajánlott értékeknek!

A megfelelő minőség és a hosszú élettartam megőrzése érdekében tárolja megfelelően gumiabroncsait!

Az aktuálisan nem használt abroncsoknak a legjobb, ha hűvös, száraz helyen, közvetlen napfénytől és hőtől távol tartva tárolja őket. Emellett használjon a tárolásra fedést (zsák, doboz, táska) a por és szennyeződések elleni védelem érdekében!

Az abroncsok rendszeres és időben történő cseréje és megfelelő karbantartása nemcsak az autó biztonságát és teljesítményét javítja, hanem hosszú távon is pénzt takaríthat meg a tulajdonos számára.

 

Gumiabroncs cseréjével, karbantartásával kapcsolatban, vagy tanácsért forduljon bátran szakembereinkhez!

E-mail cím: info@atsz.hu 

Telefonszám: +36 (20) 253-1149

Cím: 2314 Halásztelek, Rákóczi F. utca 3066/1.

Műhely élet