Mire figyeljünk a téligumi csere idején

Az őszi hűvös szellők és az első hópelyhek, vagy ónoseső megérkezésével fontos kérdés merül fel minden gépkocsi tulajdonosban: elérkezett-e a téligumi cseréjének ideje?

 A téligumi rendkívül fontos, a biztonságos közlekedést meghatározó eszköz, melynek nem is mindig szentelünk kellő figyelmet. Cikkünk útmutatóként szolgál azzal kapcsolatban, mire figyeljünk, ha téligumi csere előtt állunk.

Miért elengedhetetlen téligumikra váltani? Kiknek ajánlott a négy évszakos gumi? Milyen ár/érték szempontokat érdemes figyelembe venni a gumi választásnál? Mire kell figyelnie a szerelőnek a gumicsere közben és amellett?

 

Miért is kell cserélni?

Téligumikra váltás nem csupán a hó és jég elleni védekezésről szól. A téligumik kifejezetten hideg időszakokban, akár már +7 Celsius fok alatt is, jobb tapadást biztosítanak az úton. Az alacsony hőmérsékleten a nyári gumik sokkal merevebbek lesznek, és elveszítik tapadásukat, ami növeli megcsúszás lehetőségét a féktávolságot, ezzel pedig a balesetveszélyt.

A téligumik speciális keveréküknek és mintázatuknak köszönhetően jobb tapadást és kevesebb akvaplaning (vízen siklás) kockázatot biztosítanak havas és jeges utakon is.

 

Kiknek ajánlott a négy évszakos gumi?

A négy évszakos gumik jó kompromisszum lehet azoknak, akik olyan területen élnek, vagy járnak gyakran, ahol az időjárás enyhe, és ritkán fordul elő hó vagy fagyos, jeges út. Az ilyen típusú a gumiabroncsok egész évben használhatók, és általában megbízhatóak a hűvösebb időszakokban is, de nem nyújtanak olyan kiváló teljesítményt, tapadást, mint a dedikált téli gumik.

 

Milyen ár/érték szempontokat kell figyelembe venni a gumi kiválasztásakor?

A minőségi téligumik ugyan drágábbak lehetnek, de hosszabb élettartammal és jobb teljesítménnyel rendelkeznek. Ezzel szemben az olcsóbb változatok rövidtávon jó megoldást jelenthetnek, de rendelkezhetnek gyengébb tapadási tulajdonsággal és rövidebb élettartammal. Fontos a megfelelő méret és terhelési index kiválasztása is. Az interneten és helyi gumiszaküzletekben is összehasonlíthatja a különböző márkákat és típusokat, mielőtt döntést hozna.

 

Milyen ellenőrzéseket érdemes elvégeznie az autószerelőnek a gumik cseréjekor?

Először is jó, ha megkérjük a kiválasztott szakembert a régi gumik állapotának felmérésére. Ha bármilyen sérülés, kopás vagy elhasználódás látható, mindenképpen kérjünk ajánlatot új gumikra, ezzel biztosítva a téli, biztonságos vezetést. (Sőt, érdemes előre gondolkodni, és cserekor a következő szezonnak megfelelő gumit is mindig felméretni!)

 

Az ország számos pontjáról érkeznek az Automotive Truck Szervizhez, ahol sokéves tapasztalattal rendelkező, szakképzett szerelők végzik nemcsak személyautók, hanem teherautók és kamionok szervizelését, szezonnak megfelelő gumicseréjét is!

 

A gumiabroncsok szezonnak megfelelően cserélve és rendszeresen karbantartva hozzájárulnak az autóvezetés biztonságához és kényelméhez. Ne hagyja ki ezt a fontos lépést a téli hónapokban sem, és mindig gondoskodjon róla, hogy autója megfelelő gumiabroncsokkal legyen felszerelve!

 

További segítségért forduljon bátran szakembereinkhez!

E-mail cím: info@atsz.hu

Telefonszám: +36 (20) 253-1149

Cím: 2314 Halásztelek, Rákóczi F. utca 3066/1.

Műhely élet